Aika usein kuulee tai lapsenhoito-oppaasta saa lukea: "pikkuvauva nukkuu paljon ja syö usein". Selitetään, että usein tarkoittaa kolmen tunnin välein "tai useamminkin".

Totuus on, että vauva voi syödä kolmen, neljän tunnin välein TAI kolme, neljä kertaa tunnissa TAI kolmen, neljä tuntia yhteen mittaan. Kaikki tämä on normaalia.

"Tyypillinen" vauvan rytmi on sekin olemassa. Rauhallisen leppeä syömisen, nukkumisen ja seurustelun "kolmen tunnin rytmi" voi olla tottakin... mutta vain virka-aikaan!

KLO 9 - 16 "VIRKA-AIKAVAUVA"

Vauva syö, on hereillä, hänen kanssaan voi seurustellakin, sitten alkaa hamuilla tai kitistä jolloin voi tarjota rintaa, vauva syö, nukahtaa, herää, syö lisää ja seurustelee.

Yhteiselo vauvan kanssa tuntuu sujuvan, "Kyllä tämä tästä", ajattelee tuorekin äiti, usein yksin kotona. Vähän isomman kanssa voi käydä kaupungilla ja vaikka perhekahvilassa. Kotona voi tehdä ruokaa valmiiksi iltaa varten.

KLO 16:STA ILTAUUTISIIN - KAAOS! KANNISKELUA!

Yhtäkkiä päivän rytmi ei enää kelpaakaan. Vauva ei oikein syö (ime) kunnolla, ei oikein nuku kunnolla eikä seurustele hyväntuulisena. Se ei tahdo tulla lasketuksi sitteriin tai sänkyyn mutta sylissäkin kiemurtelee ja kitisee.

Jos luulit että mallivauva pysyy sellaisena virka-ajan jälkeenkin, on odotettavissa pahaa mieltä ja "minä en osaa" -tunteita. Yhtäkkiä tuntuu että vauva vain vaatii eikä mikään kelpaa, ehkä mies tulee kotiin töistä eikä teillä ole hetken rauhaa jutella ja nauttia vauvasta.

Nyt on aika hyssyttää lasta. Ota lapsi syliin, kainaloon tai kantoliinaan ja liiku. Tee sellaisia askareita, joita voit tehdä yhdellä kädellä siinä sivussa, vauva kainalossa. Voit keräillä tavaroita, laittaa pyykkiä tulemaan, kattaa pöytää. Käy iltakävelyllä kantoliinan kanssa. Mieli pysyy parempana, kun tuntee tekevänsä jotain näkyvää.

Molemmat vanhemmat voivat osallistua kantamistalkoisiin, ja aina kun lapsi alkaa hamuta tai melkein itkeä, äiti tarjoaa rintaa, oli se sitten usein tai harvoin. Joskus rinta kelpaa, joskus täytyy vain jatkaa hytkyttämistä. Välillä vauva voi nukahtaa mutta pitkiä unia ei kannata odottaa, ei sitten pety jos vauva herää vartin päästä kitisemään lisää.

ILTAOHJELMIEN AIKAAN - MARATONIMETYSTÄ

Pikkuvauvan äitinä on tilaisuus olla tosi hyvin perillä maailman asioista! Vauvoille on tyypillistä illalla viettää rinnalla oikein pitkä aika, tunti tai kolmekin. Aika moni nykyvauva ajoittaa päivittäisen maratonimuttelun iltauutisten aikaan, ja ehtiipä siinä katsoa a-studionkin.

Äiti voi tuntea itsensä sidotuksi sohvaan: "mitä minä nykyaikainen nainen tässä nyhjään tissi toisen suussa, mihinkään en pääse mitään en voi tehdä!". Mutta jos muistaa että tämä kuuluu asiaan, ei tarvitse masentua. Päinvastoin: kerrankin voit hyvällä omallatunnolla tuijottaa telkkaria tuntitolkulla, vuokrata videoitakin, ja samalla tehdä maailman tärkeintä työtä, tarjota seuraavalle sukupolvelle ravintoa ja läheisyyttä.

N. KLO 22 - 24 - UNEN TULO

Jotkut vauvat nukahtavat maratonimuttelun päätteeksi. Toiset vilkastuvat vielä hihkumaan ja kukkumaan vähäksi aikaa kunnes heidätkin uni korjaa, parhaiten rinta suussa. Vauvan vaipuminen kunnon syvään uneen voi kestää n. 20 minuuttia, joten jos hänet haluaa siirtää sylistä sänkyyn herättämättä kannattaa ehkä odottaa tämän aikaa.

Tässä vaiheessa kello on jotain yhdeksän ja keskiyön välillä. Nyt olisi hyvä äidinkin mennä pian nukkumaan, vaikka kuinka tekee mieli saada pari tuntia hengähtää rauhassa. Nimittäin tässä vaiheessa yleensä on vauvan ainoa vähän pidempi unijakso, kolme tai neljä tuntia yhtämittaista unta. On myös tutkittu, että kun äiti menee nukkumaan samaan aikaan vauvan kanssa, heidän unirytminsä tahdistuvat niin että kun vauva herää, äidilläkin on meneillään kevyen unen vaihe.

KLO 01 - 05 AAMUYÖN SEKAVAT TUNNIT

Jos äiti jää valvomaan ja seurustelemaan isän kanssa, hän on sitten tosi väsynyt juuri silloin kun vauva aamuyöstä aloittaa vilkkaamman yöelämänsä. Seuraa melkoista soutamista, tuhisemista, imemistä ja silmät kirkkaana jollottelua. Välillä ehkä nukkumistakin. Vaikka vauva nukkuisi hän kaipaa rintaa tunninkin välein.

Pientä vauvaa on turhaa ja julmaakin yrittää väkisin pakottaa johonkin unirytmiin. Parhaan palveluksen äiti siis tekee itselleen, kun yrittää tehdä yön omasta puolestaan mahdollisimman helpoksi. Jos ei tunnu hyvältä ottaa vauvaa samaan sänkyyn vanhempien kanssa, niin ainakin kannattaa sijoittaa vauvan sänky omansa viereen, käden ulottuville.

Vaikka vauva ei yöunia nukkuisikaan, kannattaa pitää valot poissa ja noudattaa "yöllä ei seurustella" -linjaa. Tietysti voit ja täytyykin imettää, silitellä ja pitää hyvänä.

Jotkut vauvat nukkuvat yöaikaan jopa kahdeksan tunnin keskeytyksettömiä unia. Jos rinnat kestävät tämän pakahtumatta ja jos vauva kasvaa hyvin, eikä aamun ensimmäinen imetys tule rintojen paisumisen takia liian vaikeaksi, vauvaa ei tarvitse sen nukkuessa syöttää. Anna nukkua ja kerää itse voimia, sillä kolmen-neljän kuukauden iässä nämäkin vauvat yleensä alkavat heräillä yöllä useammin.

KLO 07 - 09 - HERÄTYS JA LISÄUNET

Oli vauva nukkunut tai ei, aamulla kuuden tai seitsemän aikaan se "herää". Syömään tietysti ja vähän jokeltelemaan. Vaipan voi vaihtaa.

Jos äitiä risaisen yön jälkeen väsyttää, ei kannata vielä nousta kokonaan. Usein vauva vielä aamulla vetäisee yhdet tunnin tai puolentoista unet, jolloin äiti saa ihanasti levätä.

JA VIRKA-AIKA TAAS!

Sitten ollaankin jo virka-ajassa yhdeksästä neljään. Jälleen näyttää siltä, että vauvalla olisi jotain rytmiä. Epävarmakin äiti ajattelee, että "kyllä tämä tästä"... kunnes kello tulee neljä ja alkaa kaaos...

(referaatti Ritva Kuusiston puheesta Järvenpään imetystukiryhmässä syyskuussa 1999, referoinut Karla Loppi)