Löysin Liptonin ja mokkamestareiden sivuilta hieman tietoa eri teelaaduista ym. Aika mielenkiintoisia juttuja ym.

MUSTAT TEET

Teepensaan, camellia sinensis, lehdet ovat tummanvihreitä, sahalaitaisia ja hivenen nahkaisia. Kukinnot ovat kellertävän valkoisia ja hedelmät pieniä ja kovakuorisia, saman tyyppisiä kuin hasselpähkinät. Ideaaliolosuhteissa, keskimäärin 18 asteen lämpötilassa, vakaan sademäärän ja auringonpaisteen vaihtelun omaavissa olosuhteissa, teepensas voi elää jopa 100 vuotiaaksi.

Alunperin camellia sinensis on risteytys kahdesta eri lajikkeesta. Thea sinensis on pensaankaltainen kasvi, jonka maksimikorkeus on 3-4 metriä. Thea assamica on taas enemmänkin tanakka puu kuin pensas, ja sen oksat voivat ulottua jopa 15-20 metrin korkeuteen.

Musta tee valmistetaan siis samasta teepensaasta kuin esimerkiksi vihreä tee. Poimitut teelehdet käsitellään vain eri tavalla. Musta tee on hapetettua teetä. Itse hapettamisprosessilla ei ole vaikutusta teen kofeiinipitoisuuteen, vaan enemmänkin kofeiinipitoisuus on riippuvaista siitä, mitä teepensaan osia teehen käytetään.

Teepensaan kukintojen ja marjojen muodostuminen estetään oksimalla kasvia. Näin teelehtien poiminta, joka tehdään tasalaatuisuuden tasaamiseksi pääsääntöisesti käsin, muodostuu helpommaksi.

Mustan teen käsittely sisältää viisi eri vaihetta. Ensimmäiseksi, tuoreet vastapoimitut vihreät teelehdet levitetään kuivumaan alustoille. Tässä prosessissa teelehdet menettävät noin 30% kosteudestaan tehden niistä pehmeitä ja taipuisia seuraavaa vaihetta ajatellen.

Toisessa vaihessa teelehtiä rullataan, yleensä mekaanisesti, jotta niiden solukot saadaan rikottua ja niiden sisältämän soluneste vapautettua. 30 minuutin jälkeen hienommat lehdet, joiden solukot on onnistuttu rikkomaan, seulotaan muista lehdistä ja levitetään hapettumaan. Soluneste reagoi hapen kanssa ja hapettusprosessi alkaa. Karkeampia lehtiä rullataan vielä 30 minuuttia kovassa paineessa. Tämä prosessi toistetaan niin usein kuin on tarpeellista. Lyhyt rullaus tuottaa suurempia lehtiluokkia, kun taas pidempi rikkoo lehtiä, ja lopputuloksena on, pienempiä lehtiluokkia.

Rullaamisen jälkeen tee levitetään tasoille 1-3 tuntiin viileään, kosteen ilmaan jotta hapettumisprosessi saadaan viimeisteltyä, ja vihreät lehdet muuttuvat sävyltään kuparisen ruskeiksi. Tämä sama kuparinen sävy ilmenee kun teelehtiä haudutetaan.

Kun haluttu hapettumisaste on saavutettu, kuivataan teelehdet 85-88 asteen lämpötilassa jotta hapettumisprosessi saadaan keskeytettyä. Samalla jäljelle jäänyt kosteus haihtuu lehdistä ja soluneste, joka on irrotettu lehdistä, kuihtuu ja tulee osaksi teelehtiä, muuttaen kuparinväriset lehdet tumman ruskeiksi tai mustiksi. Neljästä kilosta vihreitä teelehtiä tulee noin 1kg valmista mustaa teetä.

Kuivaamisen jälkeen teelehdet luokitellaan yleensä seuraavan kategorian mukaan:

S (Super) F (Finest) T (Tippy) G (Golden) F (Flowery) O (Orange)
P (Pekoe)

Edellä esitetty tapa on niin sanottu ortodoksinen metodi. Monia teelaatuja valmistetaan myös ns. CTC-metodilla (crushing-tearing-curling). CTC-metodilla valmistetut teet ovat useimmiten hienojakoisia "Broken"-teelaatuja.


CEYLON

Vaikka tämä saarivaltio Intian valtameressä tunnetaan nykyisin Sri Lankana, kutsutaan tältä saarelta tulevaa teetä yhä sen alkuperäisnimen, Ceylonin, mukaan. Teepensaita viljellään eteläisessä Sri Lankassa, vuoristoisella seudulla. Tärkeimmät teealueet - Uva, Dimbula ja Nuwara Eliyah - sijaitsevat Adam´s Peakin, yhden saaren korkeimman vuoren, ympärillä. Näiltä alueilta, 2000 metrin korkeudessa, kasvava tee on usein hyvin korkealaatuista ja aromaattista. Matalimmilla korkeuksilla viljelty tee on usein tummempaa ja aromiltaan voimakkaampaa.

Haudutusaika Ceylonilaisilla teelaaduilla on 3-4 minuuttia kiehautetussa vedessä. 15-18 grammaa teelehtiä riittää 1 litraa vettä kohden.

CEYLON OP KOSLANDA LUOMU

Hyvin aromaattinen ja kukkainen Ceylon Orange Pekoe luomutee Uvan alueelta.

CEYLON ADAM´S PEAK BLEND
Harmoninen ja täyteläinen sekoitus huolellisesti valituista Ceylonilaisista teelehdistä.

CEYLON DECAFF
Mieto, varsin kevyt kofeiiniton tee. Sisältää maksimissaan 0,1% kofeiinia

INDONESIA

Indonesian saarilta tulevat teet ovat usein rikasaromisia ja täyteläisiä, sävyltään meripihkan kellertäviä. Indonesian alueen teet sopivat mainiosti aamiaisteeksi ja nautittavaksi yhdessä maidon ja sokerin kera.

JAAVA OP MALABAR
Täyteläinen, voimakas ja rikasarominen tee Jaavan saarelta. Haudutusaika 3-4 minuuttia juuri kiehautetussa vedessä.

INTIA

Intialaiset teelaadut, etenkin Darjeelingin ja Assamin alueen teet, ovat maailmalla tunnettuja korkeasta laadustaan. Darjeelingin alueelta tulevaa teetä pidetään usein teelaatujen samppanjana, kevyinä ja hedelmäisen aromikkaina. Assamin alueen teet taas tunnetaan täyteläisinä, maltaisina ja voimakasaromisina. Darjeelingin ja Assamin teealuiden lisäksi tunnettuja teealueita ovat myös Sikkim, Nilgiri, Terai ja Dooars.

ASSAM

Assamin teealue sijaitsee Koillis-Intiassa, levittäytyen Himalajalta kohti Bengalin lahtea laskeva Brahmaputran joen molemmille puolille. Assamin alue on yksi maailman suurimmista teenviljelysalueista, käsittäen noin 650 tilaa 16 8000 hehtaarin alueella.

Assamin alueella olosuhteet ovat ideaaliset teelle: ilma on kostea ja lämmin, maaperä rikas. Assamin alueen teet ovat usein maltaisia, täyteläisiä ja mausteisia, ja soveltuvat täten nautittavaksi myös maidon kera.

Assamin alueen ensimmäinen satokausi (first flush) ajoittuu huhtikuun puolivälistä elokuun lopulle. Ensimmäisen satokauden teet ovat usein aromiltaan raikkaita ja kirpeitä. Toinen sato (second flush) poimitaan kesäkuun alun ja elokuun puolivälin aikana. Toisen satokauden teet muistuttavat ominaisuuksiltaan yleensä "perinteistä" Assamin alueen teetä: täyteläistä, mausteista ja maltaista.

Assamin alueelta tulevalle teetä kannattaa hauduttaa 2-5 minuuttia juuri kiehautetussa vedessä. Litraa kohden kiehautettua vettä riittää 15-18 grammaa teetä.ASSAM SEWPUR TGFOP LUOMU

Tummasävyinen, voimakas ja maltainen toisen satokauden luomutee pieneltä tilalta Brahmaputran joen viereltä.

ASSAM MOKALBARI TGFOP


Isolehtinen ja runsassilmuinen toisen satokauden tee. Maltainen ja pehmeä, aromiltaan raikas.

ASSAM BUKHIAL TGFOP


Erittäin korkealaatuinen ja voimakasarominen toisen satokauden tee

ASSAM CORRAMORE TGFOP SECOND FLUSH


Täyteläinen ja pehmeä toisen satokauden tee, kevyen maltainen.

ASSAM DOOMUR DULLONG TGFOP SECOND FLUSH


Maukas ja täyteläinen, mieto karamellimeinen aromi, raikas. Toisen satokauden tee.

DARJEELING

Darjeelingin alueella viljeltyä teetä pidetään usein yhtenä hienoimmista teelaaduista. Darjeelingin alueen teitä kasvatetaan noin 100 tilalla Himalajan rinteillä Koillis-Intiassa noin 1500-2500 metrin korkeudessa. Viileät yöt yhdessä kirkkaiden, aurinkoisten päivien kanssa takaavat teepensaalle otollisen kasvuympäristön.

Darjeelingin alueen vuoden ensimmäinen sato poimitaan huhtikuussa. Ensimmäisen sadon tee yleensä pehmeää ja hyvin aromaattista. Toinen sadonkorjuu tapahtuu toukokuun ja kesäkuun aikana. Aromiltaan tämä on hedelmäisempi, voimakkaampi ja usein hieman kirpeämpi kuin ensimmäisen sadon tee. Syksyllä poimitaan vielä kolmas sato, joka on aromiltaan usein miedompi ja kukkainen.

Darjeelingin alueen teen haudutusaika on 2-4 minuuttia juuri kiehautetussa vedessä.


DARJEELING MONTEVIOT FTGFOP1 LUOMU

Huippulaatuinen ensimmäisen satokauden luomutee pieneltä, vuonna 1856 perustetulta Monteviotin tilalta Kurseoingin laaksosta. Monteviotin 1700 metrin korkeudessa kasvava tee on aromiltaan erittäin hienostunut ja puhdasarominen, kevyesti mausteinen

DARJEELING PUSSIMBING FTGFOP LUOMU

Erittäin korkealaatuinen toisen satokauden luomutee. Hienostunut ja puhdasarominen.

DARJEELING MARGARET´S HOPE FTGFOP

Kevyesti punertavasävyinen, hienostunut ja raikas toisen satokauden tee. Aromiltaan muskatelimainen, kukkainen

DARJEELING AUTUMNAL FOP

Tummasävyinen ja täyteläinen, aromikas syyssatokauden tee

DARJEELING LINGIA TGFOP LUOMU

Aromikas, kevyt ja pehmeä toisen satokauden tee, hieman makea aromiltaan.

NILGIRI

Nilgirin alueen teepuutarhat sijaitsevat 2000 metrin korkeudessa Itäisen ja Läntisen Ghat-vuoriston liittymäkohdan muodostamilla ylängöillä. Yli 20 000 pienviljelijää viljelee teetä 37 000 hehtaarin kokoisella alueella. Nilgirin alueen teet ovat usein sävyltään kullanruskeita, ja aromiltaan hienostuneita ja raikkaita, hieman hedelmäisiä.

Haudutusaika 2-4 minuuttia 100 asteisessa vedessä.


NILGIRI FOP THIASHOLA LUOMU

Pehmeä ja täyteläinen luomutee.

NILGIRI GRAHAM´S LAND SFTGFOP


Pehmeä ja raikasarominen, hedelmäisen kirpeä ja hunajainen tee.

SIKKIM

Sikkim on pieni teealue Pohjois-Intiassa lähellä Darjeelingin aluetta. Sikkimin alueen teet ovat usein kevyitä ja hedelmäisen aromikkaita, eli varsin saman tyyppisiä kuin Darjeelingin alueen teet.


SIKKIM TEMI TGFOP

Mietoarominen ja makeahko ensimmäisen satokauden tee. Haudutusaika noin 3 minuuttia juuri kiehautetussa vedessä

KIINA

Vaikka kiinalaiset juovat pääsääntöisesti vihreää teetä, tuotetaan siellä kuitenkin myös joitakin erinomaisia mustia teelaatuja, kuten esimerkiksi Lounais-Kiinassa Yunnanin alueella. Kiinalaiset mustat teet ovat usein aromiltaan varsin mietoja ja sisältävät usein normaalia vähemmän teiiniä eli kofeiinia.

GOLDEN YUNNAN FOP

Pehmeä ja täyteläinen, aromiltaan maltainen ja makea. Aromi myös kevyesti savuinen.

CHINA KEEMUN SUPERIOR


Laadukas, täyteläinen ja hedelmäisen makea tee Anhuin maakunnasta

CHINA PU-ERH


Pu-Erh on punainen, eli jälkihapetettu tee Yunnanin maakunnasta. Hapetusprosessin jälkeen teelehdet kosteutetaan, mahdollistaen hapettamisprosessin käynnistämisen uudelleen. Käsittelyn jälkeen Pu-Erh varastoidaan viileisiin kellareihin, jossa sitä saatetaan ikäännyttää jopa 50 vuotta.
Kiinalaisen perinteen mukaan Pu-Erh katsotaan hyvin terveysvaikutteiseksi teeksi. Sen katsotaan auttavan ruoansulatuksessa, vähentävän kolestrolia ja tehostavan maksan toimintakykyä.

KENIA

KENIA GFOP MILIMA

Täyteläinen ja raikasarominen, paljon silmuja sisältävä tee. Sävyltään kultaisen/kuparinen, sitruunaisen raikas.

VIHREÄT TEET

Vihreä tee valmistetaan samasta camellia sinensis-teepensaan lehdistä kuin mustakin tee. Vastapoimittuja teepensaan lehtiä ensin nuudutetaan, samoin kun mustaakin teetä, mutta heti nuuduttamisen jälkeen teelehtiä joko paahdetaan (usein Kiinassa) tai höyrytetään (Japani). Tämä johtaa teen omien entsyymien tuhoutumiseen ja lehdet säilyttävät vihreän värinsä. Vihreää teetä ei siis hapeteta, vaan hapetusprosessi estetään kuumentamalla teepensaan lehtiä.

Kuumentamisen jälkeen teelehdet saatetaan, riippuen lajikkeesta, rullata joko käsin tai koneellisesti. Lopuksi teelehtiä vielä kuivataan, joko koneellisesti tai altistamalla auringonpaisteelle.


Vihreää teetä pidetään yleisesti hyvin terveysvaikutteisena juomana. Se sisältää paljon tanniineja, mineraaleja ja vitamiineja. Säännöllisen vihreän teen juonnin on katsottu vähentävän riskiä sairastua syöpään, verenpainetautiin ja sydänsairauksiin.

Vihreä tee tukee myös ruuansulatusta ja immuunijärjestelmää. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja puhdistaa kehoa kuona-aineista Näin ollen se edistää myös laihduttamista. Vihreä tee sisältää C-,B- ja E-vitamiineja, jotka ehkäisevät flunssaa, edistävät hiilihydraattien aineenvaihduntaa ja suojaavat soluja eli hidastavat vanhenemista.

Psykologisesti vihreä tee sekä piristää että auttaa rentoutumaan, parantaa keskittymiskykyä. Tiivistäen, vihreä tee edistää sekä kehon että mielen hyvinvointia.

INTIALAISET VIHREÄT TEET

Intialaiset vihreät teemme tulevat Koillis-Intiasta Assamin ja Darjeelingin teealueilta. Intiasta tulevat vihreät teet ovat aromiltaan usein raikkaita ja makeita.

Haudutusaika 2-3 minuuttia noin 80 asteisessa, kertaalleen kiehautetussa vedessä. Annostelu 15-18 grammaa 1 litraa kohden.


ASSAM TGFOP KHONGEA

Huippulaatuinen, hunajaisen vaalea tee Brahmaputran laaksosta Koillis-Intiasta. Teelehdet poimittu toukokuun aikana.

DARJEELING PUSSIMBING FTGFOP LUOMU

Raikas ja kevyt, aromiltaan kukkainen luomuu Pohjois-Intiasta

DARJEELING MAKAIBARI LUOMU

Kevyt ja miedohko luomutee, hienostunut ja hieman makea aromi

DARJEELING AMBOOTIA LUOMU

Täyteläinen ja aromikas luomutee Kurseongin kaupunkia ympäröiviltä tiloilta. Makeahko jälkimaku.

JAPANILAISET VIHREÄT TEET

Buddhalaiset munkit toivat teen Kiinasta Japaniin 700-luvulla. Japanilainen teekulttuuri onkin vanhinta maailmassa heti kiinalaisen teekulttuurin jälkeen.

Japanilaiset teet ovat usein aromiltaan puhtaita ja raikkaita. Sadonkorjuu tapahtuu toukokuun ja syyskuun välisenä aikana, ja ainoastaan 0,6% Japanissa tuotetusta teestä menee vientiin. Toisin kuin Kiinassa, Japanissa teelehtiä höyrytetään hapettumisprosessin keskeyttämiseksi. Tämän uskotaan säilyttävän paremmin teen antioksidantteja ja vitamiineja.

Teet haudutetaan kertaalleen kiehautetussa vedessä, jonka lämpötila on laskenut noin 70-80 asteeseen. Haudutusajat vaihteleva minuutista kolmeen minuuttiin riippuen teelaadusta ja halutusta vahvuudesta.


JAPAN GYOKURO LUOMU

Yksi parhaista ja hienoimmista Japanilaisista vihreistä teelaaduista. Tunnetaan myös nimellä "varjotee", koska teepensas kasvaa suurten puiden varjossa. Sadonkorjuu tapahtuu kerran vuodessa, jolloin vain hennoimmat versot poimitaan. Tämän erinomaisen luomuteen aromi on erittäin hienostunut ja hieman makea. Sisältää normaalia enemmän teiiniä, joten toimii voimakkaana stimulanttina

JAPAN BUDDHA AMA CHA


Tuotetaan Japanin vuorilla kasvavasta Hydrangea Macrophylla-nimisen pensaan kuivatusta lehdistä. Lehdet poimitaan elokuun aikana, jonka jälkeen ne kuivataan ja suihkutetaan vedellä. Tämän jälkeen ne laitetaan hapettumaan noin 24 tunniksi, jonka jälkeen rullataan ja kuivataan. Erittäin makea, anismainen maku. Yksi teelehti riittää kuppia kohden, 5-7 pannua kohden.

JAPAN SENCHA


Japanin suosituin tee. Pitkät, tummanvihreät lehdet poimitaan keväällä ja höyrytetään kevyesti. Raikas ja mieto, hieman kirpeä ja makea tee, sävyltään vaalean vihreä.

JAPAN BANCHA


Senchaa isompilehtinen syyssatokauden tee, jonka lehdet poimitaan teepensaan tyviosasa. Mieto, kirpeä-arominen ja hieman ruohoinen aromiltaan. Sisältää paljon kalsiumia ja rautaa.

JAPAN KUKICHA

Sekoitus hienoja, vaaleanvihreitä lehdenvarsia ja tummanvihreää Senchaa. Pehmeä, hieman yrttinen ja kukkainen, sävyltään sitruunankeltainen. Sisältää normaalia vähemmän kofeiinia.

JAPAN GENMAICHA

Japan Banchaa johon on lisätty mukaan paahdettua riisiä. Maussa yhdistyy Banchan mieto aromi ja paahdetun riisin miellyttävä, hieman makea ja pähkinäinen aromi. Sisältää normaalia vähemmän kofeiinia.

JAPAN TAMARYOKUCHA

Erittäin hienolaatuinen ja täyteläinen tee Kyushun saarelta. Aromiltaan hieman kukkainen ja raikas. Hieman mantelinen jälkimaku.

KIINA

Vihreää teetä on juotu Kiinassa jo yli 5000 vuoden ajan ja sitä arvostetaan suuresti sen elinvoimaa ja terveyttä edustävän vaikutuksen takia. Kiinalaista teekulttuuria pidetään yleisesti ottaen vanhimpana maailmassa.

Poimimisen jälkeen teelehtien hapettumisprosessi keskeytetään paahtamalla niitä pannulla, mikä tuo teelehtien omaa aromia voimakkaammin esille.

Teetä haudutetaan 70-80 asteisessa kertaalleen kiehautetussa vedessä 2-3 minuuttia riippuen teelaadusta. Litraa kohden vettä teetä annostellaan 15-18 grammaa.


CHINA GREEN MONKEY

Erittäin hienolaatuinen rullattulehtinen vihreää. Erinomainen ja rikas maku, tasapainoinen ja pehmeä. Sävyltään hunajainen/kultainen.

CHINA YUNNAN DE LUXE

Erittäin hieno ja pehmeäarominen, paljon silmuja sisältävä teesekoitus Yunnanin provinssista.

CHINA LUNG JING LUOMU

Pitkälehtinen, puhdasarominen ja mieto "lohikäärmeenlähdetee" Zheijiangin maakunnasta. Sävyltään vaaleankeltainen, aromiltaan hedelmäisen makea. Kevyt ja viilentävän raikas tee.

CHINA SENCHA

Raikas, aromikas ja pehmeä, isolehtinen vihreä tee. Sävyltään hunajainen. Yleisin Kiinassa juotu tee. Sopii loistavasti aloitteleville vihreän teen juojille!

CHINA GUNPOWDER LUOMU

Rullattulehtinen, voimakasarominen tee. Suurin osa Gunpowderista tuotetaan Zhejiangin maakunnassa. Teelehtien kuivaamisen jälkeen ne höyrytetään ja rullataan kerälle, ja kuivataan uudestaan. Nämä rullatut teelehdet näyttävät varsin paljon ammuksilta, ja siitä syystä tee on saanut nimensä. Voimakasarominen ja pehmeä, hieman kuiva aromi.

GREEN NIGHTSHADOW


Sekoitus China Senchaa ja ensimmäisen satokauden Darjeelingia. Kevyt, vaalea ja hienostunut tee.

CHINA MU DAN


Käsinsolmittu teeruusu Anhuin maakunnasta, jonka voi kuivattaa ja hauduttaa uudestaan 4-5 kertaa. Mietoarominen, makea ja raikas tee, sävyltään kirkas. Kaksi teeruusua yhtä litraa vettä kohden.

CHINA SENCHA KOFEIINITON


Kiinalainen kofeiiniton vihreä tee. Pehmeä ja raikasarominen

TAIWAN

Taiwanilaisia teelaatuja kutsutaan usein saaren entisen nimen mukaan Formosan teiksi. Teetä viljellään erityisesti Paipain, Taoyu ja Hsinchun alueilla. Taiwanissa on kostea ja lämmin ilmasto, jossa teepensaat kukoistavat.


FORMOSA PI LO CHUN

Käsin rullattu, pitkälehtinen "kevään vihreä etana". Pehmeä ja raikas, rikasarominen: kukkainen, hedelmäinen ja mausteinen. Teepensas kasvaa luumu- ja aprikoosipuiden seassa, mikä tuo teelle sen rikkaan aromin.

VIHREÄT JASMIINITEET

Jasmiinin kukkia on käytetty jo Sung-dynastian ajoilta (960-1280) maustamaan vihreää teetä.

Jasmiiniteen haudutusaika 2-3 minuuttia 75-80 asteisessa, kertaalleen kiehautetussa vedessä.


CHINA JASMIINITEE

Perinteinen kiinalainen jasmiinitee. Pistävän raikas, sävyltään kultainen

CHINA JASMINE YIN HAO


Huippulaatuinen jasmiinin kukinnoilla maustettu tee, raikas, kevyt ja harmoninen. Tuoreet jasmiininkukinnot poistetaan teen joukosta kun tuoreet teenlehdet ovat imeneet kukinnoista tuoksun ja aromin.

CHINA JASMINE BAI MAO HUA

Erittäin hienolaatuinen, kevyesti rullattu jasmiinitee. Mieto ja hienostunut, aromiltaan makeahko.

CHINA JADE JASMINE PEARLS

Erittäinen hieno ja harvinainen helmitee Kaakkois-Kiinasta. Rullattu perinteiden mukaisesti käsityönä jo yli sadan vuoden ajan. Kevyt ja hienoarominen, mieto jasmiinin kukinnon aromi. Sävyltään samppanjainen.

CHINA SILVERY STRAWBERRY

Käsinrullattuja, jasmiinin kukinnolla maustettu teepalloja, jotka haudutettaessa avautuvat kukiksi. Voidaan kuivattaa ja hauduttaa uudestaan jopa 5 kertaa.

VALKOISET TEET

Valkoiseen teehen käytetään teepensaan nuppuja ja hienoimpia lehtiä. Toisin kuin vihreä tee, joka altistetaan varsin voimakkaalle lämmölle jotta kosteus saadaan poistettua teelehdistä, kuivataan valkoista teetä useimmiten auringonvalossa muutaman tunnin ajan, kunnes 40% teen alkuperäisestä painosta katoaa. Tämän jälkeen teelehtiä usein vielä paahdetaan kevyesti, ja lopputuloksena vaalea ja hienoarominen tee.

Valkoinen tee on hyvin antioksidanttipitoista, ja kiinalaisessa lääketieteessä sen terveysvaikutuksia pidetään suuressa arvossaan.

Valkoista teetä kannattaa hauduttaa 2-3 minuuttia 70-80 asteisessa, kiehautetussa vedessä. 15-18 grammaa teetä riittää 1 litraan vettä.CHINA PAI MU TAN LUOMU

Kevyesti hapetettu, raikas ja kukkainen luomutee Fujianin maakunnasta

CHINA YIN ZHEN SILVER NEEDLE

Teeharvinaisuus Fujianiin maakunnasta. Tähän teehen on kerätty hennoimpia silmuja, joita peittää hopea-valkoinen karva. Raikas, aromikas ja hienostunut tee.


CHINA WHITE TEA SNOW BUDS


Maukas valkoinen tee, jossa monia kevyen vaaleita silmuja. Sävyltään vaalean vihertävä, aromiltaan kevyt, hieman pähkinäinen


CHINA MAO FENG

Fujianin maakunnasta rikas ja raikas tee. Aromiltaan sitrusmainen.

OOLONG TEET

Oolong (Wu-long) teet ovat puolihapetettuja teelaatuja, ja ovat usein tunnettuja rikkaasta aromistaan ja miellyttävästä, pitkään kestävästä jälkimaustaan.

Oolong-teetä varten kerätään teepensaan suurimpia lehtiä, jotka sisältävät paljon aromaattisia öljyjä. Ensin kerätyt teelehdet kuivataan osittain auringonvalossa, jonka jälkeen näitä hieman kurtistuneita lehtiä heilutellaan korissa, jotta lehtien sisältämät öljyt ja entsyymit vapautuisivat. Lehtien "murjomisen" jälkeen teelehtiä hapetetaan eri pituisia aikoja, riippuen halutusta hapettumisasteesta. Hapettamalla tee 40-70% asti saadaan aikaan tumman sävyistä, hivenen pähkinäistä teetä, kun taas lyhyellä hapettamisella 12-20% asti saadaan vaaleaa, melko vihreän teen tyyppistä teetä.

Oolong-teetä haudutetaan 2-4:n minuuttia noin 80-90 asteisessa, kertaalleen kiehautetussa vedessä. Teetä annostellaan 15-18 grammaa litraa kohden.


FORMOSA OOLONG

Pehmeä ja rikasarominen Oolong-tee Taiwanista

FORMOSA TIT KON YUM


Aromikas ja sitrusmainen tee

FORMOSA SILVER FANCY EXCELSIOR


Hienostunut ja harvinainen tee Taiwanista. Makean samppanjainen ja pähkinäinen aromi

FORMOSA JADE DING DONG


Kevyesti hapetettu, rullattulehtinen vihreä oolong-tee. Sävyltään vaalean vihreä, aromiltaan hedelmäisen makea

CHINA GUI HUA


Maukas ja rikasarominen oolong-tee, mukana Ostmanthus-kukkaa

KELTAISET TEELAADUT

Keltainen tee valmistetaan käsityönä, jolloin teelehdistä pyritään poistamaan ruohoinen tuoksu ja muuttamaan sen väriä ja makua.

Keltaisen teen valmistusprosessi muistuttaa pitkälti vihreän teen valmistusprosessia. Teetä paahdetaan nopeasti pannulla pienissä erissä hyvin kuumassa lämpötilassa. Tämän jälkeen pikaisesti paahdetut teelehdet kääritään keltaiseen, perinteiseen kiinalaiseen paperiin, jossa niiden annetaan kuivua muutaman tunnin ajan. Tämä käsittely toistetaan niin usein kunnes teemestari on tyytyväinen lopputulokseen. Prosessit vaihtelevat hiukan toisistaan teelaadusta riippuen. Lopputuloksena rikasarominen, kellertävä ja korkean antioksidanttipitoisuuden omaava tee.

Keltaista teetä haudutetaan 70-80 asteisessa, kertaalleen kiehautetussa vedessä 3-5 minuuttia. Teetä annostellaan noin 3 grammaa 1,5 desilitraa kohden.


CHINA YELLOW BIG LEAF LUOMU

Täyteläinen ja persoonallinen luomutee Anhuin maakunnasta. Aromiltaan kukkainen ja maltainen.

CHINA SUNON

Maltainen ja kevyt, mietoarominen keltainen tee

TEESEKOITUKSET

Mokkamestarit tarjoaa seuraavanlaiset, perinteitä kunnioittaen valmistetut teesekoitukset:

ENGLISH BREAKFAST LUOMU
Aromaattinen ja voimakas luomusekoitus parhaista Assamin, Darjeelingin ja Ceylonin


FIVE O´CLOCK TEA
Sekoitus Darjeelingin ja Ceylonin alueen teelehdistä

IRISH BREAKFAST
Voimakasarominen sekoitus "broken"-teelaaduista

GRUUSIAN TEE

Sekoitus Darjeelingin ja Assamin alueen teelaaduista, joilla pyritään mahdollisimman tarkasti jäljittelemään alkuperäistä gruusian teetä. Täyteläinen ja voimakasarominen


RUSSIAN CARAVAN
Miedosti savunmakuinen teesekoitus Assamin alueen teestä ja kiinalaisesta Lapsang Souchongista

MAUSTETUT TEET

Valikoimiimme kuuluu useita maustettuja mustia, vihreitä ja valkoisia teelaatuja. Maustetuissa teelaaduissa löytyy niin marjoilla, hedelmillä kuin eksoottisemmillakin mausteilla maustettuja teelaatuja.

Maustettujen teelaatujen pohjateenä käytetään useimmiten korkealaatuisia ja mietoaromisia kiinalaisia teelaatuja, jolloin lisätyt aromit täydentävät ja korostavat teen omaa aromia. Maustamiseen käytettävät aromit ovat joko kuivattuja hedelmiä/marjoja, tai luontaisia aromeja.

MUSTAT MAUSTETUT TEET

Mustien maustettujen teiden haudutusaika on 4-5 minuuttia ja vesi voi olla juuri kiehautettua.

APRIKOOSITEE
Aprikoosilla maustettu musta tee

AFTER EIGHT
Minttusuklaan makuinen tee


BOURBON VANILLA LUOMU
Musta luomutee maustettuna luomuvaniljalla

CHAITEE
Inkiväärin, neilikan, kanelin ja pippurin makuinen tee

EARL GREY LUOMU
Bergamont-öljyllä maustettu luomutee


EARL GREY
Bergamont-öljyllä maustettu tee

GRANAATTIOMENATEE
Granaattiomenan ja valkosuklaan makuinen tee

HALLOWEEN
Rooibosilla ja karhunvadelmilla maustettu tee

KARIBIAN AARRE
Ananaksella, sitruunalla ja papaijalla maustettu tee

KARHUNVADELMATEE
Kuivattuja karhunvadelmia ja aromeja

LA DOLCE VITA
Valkosuklaan ja vadelman makuinen musta tee

LAKRITSITEE
Lakritsiaromilla maustettu tee

LAPSANG SOUCHONG
Vanhan kiinalaisen perinteen mukaisesti savustettu tee


MUSTAHERUKKATEE
Mustaherukan makuinen tee


MRS GREY
Bergamont-öljyllä ja kerma-aromilla maustettu musta tee


MY LADY
Ananaksella, mangolla, rusinoilla, ruusunterälehdillä ja ruiskukilla maustettu tee


PU-ER VANILLA
Vaniljalla maustettu Pu-er-tee

SAHNE-KERMATEE
Kermatoffeen makuinen tee


SAMBA PA
Mustan ja vihreän tee sekoitus, jossa mausteena raparperi ja kaktuksenkukka


SWEET HEART DECAF
Mansikoilla ja sokeroiduilla sydämmillä maustettu musta kofeiiniton tee

TAMMERKOSKITEE
Katajanmarja, musta- ja punaherukka, mansikka

TARRY LAPSANG SOUCHONG
Erittäin pehmeä ja täyteläinen savustettu tee Kiinasta


TRYFFELITEE
Karamellisoitu macadamiapähkinä ja kaakao

VADELMATEE
Vadelmalla maustettu tee

VIIDAKON TULI
Jackfruit-hedelmä ja ruusun terälehdet

VERIAPPELSIINI
Veriappelsiinin makuinen tee


YSTÄVÄNTEE
Mansikan ja aprikoosin makuinen tee

VIHREÄT MAUSTETUT TEET

Vihreiden maustettujen teelaatujen haudusaika on 2-3 minuuttia mieluiten noin 80 asteisessa, kertaalleen kiehautetussa vedessä.

BERRY NICE
Mustikan, mansikan ja vaniljan makuinen vihreä tee


CANDY ALMOND
Mantelilla, limetillä ja kanelilla maustettu tee


CITRONELLA
Sitruunaruoholla maustettu tee


EARL GREEN
Bergamont-öljyllä maustettu tee

GOOD MORNING
Mangon ja raparperin makuinen tee

GREEN HOPPER
Sencha-Oolongtee, mausteena appelsiini, mansikka ja kamomilla

MYRTLE-INKIVÄÄRI
Inkivääri, kamomilla, sitruuna ja sitruunaruoho

PANNA COTTA
Mansikalla ja auringonkukalla maustettu Japan Genmaicha-tee (sisältää paahdettua riisiä)

PARATIISITEE
Granaattiomenalla ja magnolialla maustettu tee


OMENATEE
Omenan makuinen tee

RAPARPERI-KERMATEE
Raparperilla ja kerma-aromilla maustettu tee


SENCHA ANASTASIA
Omenan, papayan, kirsikan ja ananaksen makuinen tee

SENCHA MANDARIN LUOMU
Kanelilla ja mandariinilla maustettu luomutee

VIHREÄ APPELSIINITEE
Appelsiininmakuinen vihreä tee

VIHREÄ MANGOTEE
Mangon makuinen vihreä tee


VIHREÄ MINTTUTEE
Marokkolaistyyppinen, mintulla maustettu kiinalainen rullattulehtinen Gunpowder-tee

VIHREÄ VANILJATEE
Vaniljalla maustettu vihreä tee

VALKOISET MAUSTETUT TEET

Valkoisten maustettujen teelaatuja haudutetaan 80 asteisessa, kertaalleen kiehautetussa vedessä, 3-5minuuttia

COOL DRAGON
Omenalla, papayalla ja karhunvatukan lehdillä maustettu tee

SYYSAURINKO
Granaattiomenalla ja magnolialla maustettu tee


WHITE TEA DAN LEI
Litsi-hedelmällä ja pionin terälehdillä maustettu tee

ROOIBOS

Mietoaromista ja kofeiinitonta Rooibosta viljellään ainoastaan Etelä-Afrikan länsirannikolla. Pensas kasvaa 1,5 metrin korkuiseksi, jonka neulasmaiset lehdet poimitaan ja, kuten mustankin teen kohdalla, hapetetaan. Hapettamisprosessissa Rooibos saa tyypillisen punaisen värinsä. Rooibos sisältää paljon antioksidantteja ja flavonoideja. Rooibos on myös kofeiiniton, joten se sopii mainiosti esimerkiksi illalla nautittavaksi.ROOIBOS LUOMU

Maustamaton luomurooibos, aromiltaan raikas ja makea

ROOIBOS GINGER-ORANGE


Inkiväärillä, appelsiinilla ja punapippurilla maustettu Rooibos

ROOIBOS VANILLA LUOMU


Vaniljalla maustettu Rooibos

ROOIBOS ZITRONE LUOMU


Sitruunan, appelsiinin ja sitruunaruohon makuinen rooibos

ROOIBOS TIRAMISU VENETSIA


Kaakaon, valkosuklaan ja krokantin makuinen Rooibos

ROOIBOS SEA BUCKTHORNE


Tyrninmarjan, hunajan ja kerma-aromin makuinen Rooibos

MATE

Mateeta saada Etelä-Amerikkalaisista Yerba-puun lehdistä. Mateen juominen on yleistä Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa, ja sitä nautitaan pyöreästä kupista suodatinpillillä.

Mate on aromiltaan voimakasarominen, ruohoinen ja yrttinen. Mate sisältää paljon arvokkaita mineraaleja, jonka lisäksi se on varsin piristävä, johtuen sen sisältämästä mateiinista.

MATE

Haudutusaika 8-10min

PAAHDETTU MATE

Haudutusaika 8-10min

HAUDUKKEET

MINZE LUOMU

Yrttitee, joka sisältää minttua, hibiscusta, sitruunaruohoa, sitruunamelissaa ja kamomillaa

VADELMAHAUDUKE LUOMU


Kuivattua vadelmaa, omenaa, hibiscusta, ruusun terälehtiä ja aromia.

KAMOMILLA


Kuivattua kamomillan kukintoa

TURKKILAINEN OMENATEE


Kuivattua omenaa ja sokeria - sopii nautittavaksi sekä kylmänä että lämpimänä

Teen historiaa


Image1.gif
Teen satumainen synty
Image1.gif
Tee on maailman toiseksi juoduin juoma heti veden jälkeen. Teen alkuperä on kuitenkin onnekkaan sattuman kauppaa. Tarina teen synnystä vie ajassa kauas taaksepäin aina keisarilliseen Kiinaan. Legendan mukaan Keisari Shen Nung ihastui teen makuun 2700 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Eräänä rauhallisena iltapäivänä keisari Shen Nung vietti aikaa puutarhassaan puun katveessa lepäillen, mietiskellen ja siemaillen kuumaa vettä, kuten tuolloin oli tapana. Viereisestä puusta lennähti tuulen mukana lehti hänen juomaansa. Tuntemattoman kasvin lehti maustoi veden maukkaaksi ja sai sen tuoksumaan. Keisari mieltyi uuteen, salaperäisen puunlehden maustamaan juomaan. Tämä veden aromikkaasti maustanut puunlehti osoittautuikin teepuun lehdeksi. Keisari halusi tarjota koko kansalle kokemansa makunautinnon ja päättikin ryhtyä kasvattamaan keisarikuntansa laajoilla viljelmillä teetä. Hän ei silloin tainnut tietääkään, kuinka herkullisia makuelämyksiä tämä uusi juoma tulisi tarjoamaan vielä melkein 5000 vuotta myöhemmin.

Eurooppalaiset pääsivät nauttimaan teen mausta vuonna 1600-luvun alussa, jolloin tee rantautui Hollantiin. Nopeasti eksoottinen uutuusjuoma levisi yli Euroopan, mutta korkean hintansa takia sen mausta pääsivät ensin nauttimaan vain kaikkein varakkaimmat. Teen innoittamana perustettiin teehuoneita, joissa kaupunkien älymystö kävi vilkkaita keskustelujaan siemaillen höyryävää uutuusjuomaa.

Teen matka Suomeen
Image1.gif
Suomeen tee saapui itänaapurimme Venäjän kautta. Venäläisen teekulttuurin tarjoamaa monipuolista teevalikoimaa opittiinkin arvostamaan heti. 1700-luvulla teestä nautiskelivat vain ylempien säätyjen edustajat, mutta seuraavien vuosisatojen kuluessa se pääsi myös talonpoikaisväen pöytiin. Teestä muodostui osa suomalaista kulttuuria, ja ylellisyysesineenä pidetystä teenkeiton välineestä, samovaarista tuli vähitellen vaatimattomampienkin kotien käyttöesine.

Sir Thomas Lipton teki teestä koko kansan nautinnon
Image1.gif
Sir Thomas Johnstone Lipton syntyi vuonna 1850 kauppiasperheeseen Skotlannin Glasgowssa. Hän oli jo lapsena itsenäinen, yritteliäs ja innokas tulemaan toimeen omillaan. Suurena teenystävänä hän unelmoi oman teekaupan perustamisesta. Tee oli kuitenkin tuolloin vielä kovin kallista, ja Sir Thomas halusikin tarjota teen tuottamaa nautintoa myös vähävaraisemmille. Jo 14-vuotiaana Sir Thomas lähti Amerikkaan ottamaan oppia kaupanteosta ja hankkimaan rahaa omaa yritystään varten. Saatuaan kokoon tarvitsemansa 500 dollaria hän palasi synnyinkaupunkiinsa ja perusti oman teekaupan.

 

Sir Thomasin teekauppa aloitti vuonna 1871 osoitteessa 101, Stobcross Street tarjoten lämminhenkisen ympäristön ja laatutuotteita edulliseen hintaan. Sir Thomas päätti hankkia itselleen teeviljelmiä Ceylonista, nykyisestä Sri Lankasta, taatakseen teen korkean laadun ja edullisen hinnan. Kekseliäs nuorimies halusi luoda oman persoonallisen tuotemerkkinsä piristääkseen kaupantekoaan. Luomansa tuotemerkin väriksi hän valitsi Afrikassa onnellisuutta ja Kaukoidässä iloisuutta merkitsevän keltaisen. Näin sai alkunsa Lipton Yellow Label –tee.

Sir Thomas paneutui asiaansa huolellisesti, ja pian hän huomasi veden laadun vaihtelevan eri maiden välillä. Asiakkaidensa iloksi Sir Thomas ryhtyi markkinoimaan jokaiselle maalle sopivia teesekoituksia, joissa hän otti huomioon vaihtelevan veden laadun.

Sir Thomas Liptonin suurimmaksi keksinnöksi muodostui hänen tapansa myydä teetä valmiissa annospakkauksissa, jotka sisälsivät aina tasalaatuista ja tuoretta teetä. Teenystävät asioivatkin mielellään Liptonin teekaupoissa nauttien hänen kekseliäisyydestään ja laadukkaista tuotteistaan. 40-vuotiaana Sir Thomaksella olikin jo yli 200 teekauppaa.


 

Teen lisäksi Sir Thomaksen mieltymyksen kohde oli purjehdus. Hän oli myös hyväsydäminen mies, joka halusi jakaa liiketoimintansa tuottoa myös vähempivaraisille. Hän saikin parhaan urheilumiehen tittelin harjoittamastaan reilusta pelistä ja hyväntekeväisyydestä, vaikkei hän purjehduskilpailuissa ikinä erityisemmin menestynytkään. Hänen mieltymyksensä urheiluun sai hänet lahjoittamaan myös lukuisia hopeamaljoja ja pokaaleja urheilujärjestöille edistämään reilua kilpailua.

Vuonna 1898 kuningatar Victoria palkitsi Sir Thomas Liptonin aktiivisesta osallistumisesta hyväntekeväisyyteen ritarin kunniamerkillä. Ennen kuolemaansa Sir Thomas lahjoitti osan omaisuudestaan kotikaupunkinsa Glasgowin köyhien hyväksi. Hänen kotinsa muutettiinkin kodittomien ja orpolasten kodiksi. Sir Thomas Liptonin hyväntahtoinen perintö elää kuitenkin edelleen hänen kuolemansa jälkeenkin Liptonin iloisen keltaisissa teetuotteissa.

Pensaasta myymälään


Image1.gif
Teen matka viljelmiltä teekauppoihin on pitkä ja monivaiheinen. Laadukkaan teen valmistus vaatii kokemuksen kautta karttunutta asiantuntemusta. Teen valmistusprosessi on vankan ammattitaidon tulos, ja siksi sen tuotteissa on pystytty hyödyntämään teen hyvät ominaisuudet.

Hyvän maun kasvualusta
Image1.gif

Teepensas on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva happamassa maaperässä kasvava ikivihreä kasvi, joka elää 40 - 100 vuotta. Se voi tropiikissa kasvaa jopa 15 metrin korkuiseksi, mutta korkeimmilla vuoristoisilla kasvupaikoilla se jää yleensä paljon lyhyemmäksi. Teeviljelmillä pensaat leikataan hieman yli metrin korkuisiksi, jotta niiden lehdet voidaan poimia käsin. Teelehtien hienovarainen maku vaihtele ilmasto-olosuhteiden ja säiden mukaan.

Poimiminen ja keräily
Image1.gif

Teelehdet poimitaan käsin, jotta niiden maku ja aromit säilyisivät. Pensaasta käytetään vain kaikkein parhaimmat osat eli kaksi ylintä lehteä ja uusi silmu, jolloin taataan teen korkea laatu ja tuore maku. Kasvupaikasta riippuen pensaista poimitaan lehtiä 1-2 viikon välein. Yhdestä pensaasta saadaan noin 250 teepussillista valmista teetä, kun taas yhden teenpoimijan päivän saalis vastaa noin 4000 teepussillista. Teelehdet kerätään selässä kannettaviin koreihin, joissa ne toimitetaan keräilypisteisiin tarkastusta ja punnitusta varten. Heti poimimisen jälkeen teelehdet käsitellään teeviljelmillä tai –puutarhassa sijaitsevalla tehtaalla.

Nuudutus
Image1.gif

Tuoreet, vastapoimitut teelehdet levitetään suurille, laakeille ja puhtaille kuivausritilöille kuivahtamaan eli nuutumaan 12-14 tunnin ajaksi. Nuudutuksella vähennetään noin kolmannes teelehtien kosteuspitoisuudesta. Vihreän teen valmistus eroaa mustan teen valmistuksesta jo nuudutusvaiheessa. Vihreää teetä valmistettaessa teelehdet nuudutetaan "pannulla", jotta valmistuksen myöhempi vaihe fermentointi ei käynnistyisi. Lehdet levitetään kuuman tulen päällä oleville pannuille. Äkillinen kuumuus tuhoaa suurimman osan entsyymeistä, jotka muutoin käynnistäisivät fermentoitumisen. "Pannukuivausta" käytetään erityisesti kiinalaisen vihreän teen valmistamisessa. Japanilaisen vihreän teen vastaavaa valmistusvaihetta kutsutaan höyryttämiseksi. Nuudutuksen aikana teelehdissä alkaa tapahtua biokemiallisia muutoksia, mm. entsyymiaktiivisuus lisääntyy, soluseinien läpäisevyys paranee ja aminohappoja vapautuu.

Rullaus
Image1.gif

Nuudutetut teelehdet rullataan eli murskataan ja hienonnetaan lämmitetyillä alustoilla joko käsin tai koneellisesti. Tarkoituksena on rikkoa teelehtien solukko, jolloin solunesteet, luonnolliset öljyt ja entsyymit vapautuvat. Näistä muodostuu teelle tyypillinen maku ja aromi. Valmistuksen seuraavassa vaiheessa eli fermentoinnissa teelehdet ovat vielä kosteita ja vihreitä, mutta ovat jo saavuttaneet lopullisen kokonsa ja muotonsa.

Fermentointi
Image1.gif

Fermentointi eli hapetus on olennainen vaihe mustan teen valmistuksessa, koska tee saa sen aikana tyypillisen arominsa ja tumman värinsä. Vihreää teetä ei fermentoida, ja siksi sen sävy säilyy vihreänä. Mustan teen murskatut teelehdet levitetään suurille pöydille kosteaan tilaan. Lämpötila nostetaan 1-2 tunnin ajaksi 25-30 asteeseen. Teelehtien solunesteistä muodostuu ilman hapen ja entsyymien vaikutuksesta maku- ja väriaineita. Teelehtien väri muuttuu hapettamisen aikana kirkkaan vihreästä kuparinruskeaksi. Oikeiden olosuhteiden ja fermentointiajan valitseminen onnistuu vain pitkän kokemuksen avulla. Liian pitkä fermentointi esimerkiksi heikentää teen laatua. Fermentoinnin jälkeen teelehdet ovat edelleen hieman kosteita.

Kuivaus
Image1.gif

Hapettamisen jälkeen teelehdet kuivataan alustoilla, jotka liikkuvat kuumien (90-100°C) ilmakammioiden läpi. Tässä vaiheessa mustan teen hapettuminen keskeytyy. Vihreän teen valmistuksessa kuivaus varmistaa, ettei teelehdissä tapahdu fermentoitumista. Teelehtien kosteus on kuivauksen jälkeen noin 2%.

Lajittelu ja pakkaaminen
Image1.gif

Teelehdet lajitellaan erikokoisia siivilöitä apuna käyttäen ja luokitellaan teelehtien koon ja rullaustavan perusteella eri kauppalaaduiksi. Kauppanimet viittaavat ainoastaan teelehtien kokoon ja ulkonäköön. Isot ja pienet teelehtien palaset ovat laadultaan samanlaisia. Useimmiten isot teelehtien palaset pakataan irtoteeksi ja pienet pussiteeksi. Pakkaukseen käytetään tiiviitä, paperilla ja foliolla vuorattuja vanerilaatikoita, joihin mahtuu lehtien koosta riippuen 40-50 kg valmista teetä. Laatikoihin leimataan tehtaalla tarvittavat tiedot, kuten viljelmän nimi, teen laatu, nettopaino ja määränpää. Yhden teen valmistuserän kulku tehtaalla kestää noin 24 tuntia. Kaiken tämän jälkeen tee kuljetetaan teehuutokauppojen kautta teekauppiaille ympäri maailmaa.

Blending ja teen maistaminen
Image1.gif

Valmista teetä saadaan blendaamalla eli sekoittamalla useita eri teelaatuja. Tavoitteena on, että kuluttajien käyttämät teesekoitukset pysyvät mahdollisimman tasalaatuisina eli niiden maut eivät muutu teelaatujen ominaisuuksien vaihtelusta huolimatta. Teenmaistajan tarkka makuaisti on tämän hienovaraisen työvaiheen tärkein työkalu. Maistajien tehtävänä on myös kehittää uudenmakuisia sekoituksia. Teenmaistamisen asiantuntijaksi harjaantuminen kestää 10-15 vuotta. Tämän jälkeen maistaja pystyy erottamaan jopa kolmesataa teelaatua päivässä. Maistajat käyttävät teelaatujen maun, tuoksun, aromin ja ulkonäön kuvailuun erityistä sanastoa, aivan kuten viininmaistajatkin. Kokenut maistaja pystyy nimeämään maistamisen perusteella myös teen alkuperämaan ja kasvualueen, usein jopa plantaasin, jolta tee on peräisin

Teemakuja maailmalta


Image1.gif
Teetä viljellään laajalti ympäri maailmaa. Jokaisella teeviljelmällä tuotetaan eri makuista teetä, mutta myös yhden viljelmän tuottaman teen maku saattaa vaihdella päivittäin, koska maaperä ja kasvuolosuhteet vaikuttavat teen makuun ja tuoksuun. Teetä kasvatetaankin maissa, joissa ilmasto- ja kasvuolosuhteet ovat sille suotuisimmat.

Tee kuin viini
Image1.gif

Teen ja viinin kasvatuksessa on paljon samankaltaisuuksia. Molempien makuun ja aromaattisuuteen vaikuttaa kasvuolosuhteet kuten viljelyalueen maaperä, ilmasto ja vuodenaika, jolloin sato korjataan. Kahta täysin saman makuista teesatoa ei saada edes samalta viljelmältä. Teen makuun vaikuttaa se, onko se kerätty sateisena vai aurinkoisena päivänä. Yhdellä teeviljelmällä valmistuukin useita eri teelaatuja saman kasvukauden aikana. Teen makuun vaikuttaa myös teeviljelmien sijainti ja erityisesti niiden korkeus merenpinnasta. Alamailla kasvanut tee on voimakkaamman makuista kuin vuorenrinteillä tai ylämaalla kasvanut.

Niin kuin yhdestä rypälelajikkeesta voidaan valmistaa puna-, valko- tai roséviiniä, myös samasta teelajikkeesta saadaan eri teelaatuja riippuen sen valmistusmenetelmästä. Teekasvista poimituista lehdistä voidaan valmistaa mustaa teettä, joka on kuin voimakasarominen punaviini, vihreää teetä, joka taas vastaa kevyemmän ja hienostuneen makuista valkoviiniä tai punaista teetä, joka on kuin vivahteikas roséviini.

Kiina
Image1.gif

 

Kiina on maailman toiseksi suurin teentuottajamaa. Se on erityisesti kuuluisa ylellisestä valkoisesta teestään, joka valmistetaan teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä. Valkoisen teen valmistamiseen ei käytetä muita teepensaan osia, ja sen nimitys tuleekin teepensaan nuppua ja kärkilehtiä peittävästä hennosta valkoisesta karvasta. Valkoinen tee on vain hennosti fermentoitua, jotta se säilyttäisi arominsa. Se on yksi maailman kalleimmista teelaaduista, ja siksi se onkin ollut länsimaissa melko harvinainen.

Intia
Image1.gif

 

Tee kasvaa luonnonvaraisena muun muassa Intian Assamin ja Darjeelingin teenviljelyalueilla. Intia onkin maailman merkittävin teentuottajamaa. Sen ilmasto ja vuoristoisten teenviljelyalueiden maaperä on ihanteellinen ikivihreän teepensaan kasvatukseen. Jopa 2000 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevilla Himalajan rinteillä kasvaa erittäin runsasaromista teetä tasaisen kostean ja kuuman ilmaston ansiosta. Korkeilla rinteillä sijaitsevat teepensaat kasvavat hitaasti ja sadot ovat pieniä, näin teestä tulee erityisen hyvälaatuista.

Indonesia
Image1.gif

 

Indonesialainen tee on kevyttä, hennon keltaista ja hienostuneesti aromaattista mustaa teetä. Tavallisesti sitä juodaan ilman maitoa, ja haluttaessa kevyesti sitruunalla maustettuna. Indonesialaisista teistä tunnettuja ovat myös jasmiiniteet, joissa jasmiininkukat antavat laadukkaalle mustalle teelle samettisen pehmeän ja makeahkon täyteläisen maun.

Japani
Image1.gif

 

Japanilainen teeseremonia on yli 400 vuotta vanha perinne, joka täydellisimmillään kestää jopa neljä tuntia. Seremoniaan liittyvät pukeutuminen, tarjoilu, eleet, astiat ja teen valmistaminen erikseen jokaiselle vieraalle. Seremoniassa on uskonnollisia piirteitä ja vaikutteita. Teeseremoniat järjestetään siihen erityisesti tarkoitetuissa teehuoneissa.

Kenialainen tee
Image1.gif

 

Mount Kenian rinteissä sijaitsevien teeviljelmien parhaat teelaadut kerätään helmi-maaliskuun vaihteessa. Hienorakenteinen musta tee on voimakas aromista, ja sen väri on kullanhohtoisen punertava. Sen pyöristetyn vivahteikas maku sopii ihanteellisesti teepussikäyttöön. Kenian hedelmäisillä rinteillä sijaitsee myös Liptonin oma teeviljelmä Kericho.

Sri Lanka
Image1.gif

 

Sri Lankan jyrkkien vuoristojen rinteillä syntyvä hienostuneen makuinen musta tee tunnetaan maailmanlaajuisesti Ceylon-teenä. Matalakasvuisten teepensaiden suurista ja tummista lehdistä syntyy täyteläistä ja vahvan aromaattista teetä, jossa on erityisen maukas tuoksu.

Täydellinen teehetki


Image1.gif
Teen äärellä nautitaan elämästä
Image1.gif
Teen valmistamiseen ja nauttimiseen liittyvät perinteiset tavat johtavat aina 400 vuoden takaiseen Japaniin. Perinteistä japanilaista teeseremoniaa kutsutaan nimellä cha-no-yu, ja sen syvimpänä tarkoituksena on koota läheiset ystävät yhteen nauttimaan aromikkaasta teestä ja puhumaan sydämen asioista.

Niin kuin japanilaiseen teeseremoniaan myös nykyaikaiseen teenautintoon tarvitaan täydellinen kuppi teetä, jonka valmistamisessa on olemassa vanhoista teekulttuureista ammennetut pienet salaisuutensa. Teejuoman valmistamisessa on tärkeää, että vesi on puhdasta ja raikasta, tee hyvälaatuista ja valmistusastiat puhtaat. Teen valmistamiseen käytetään juuri kiehahtanutta vettä. Jos vesi ehtii kiehua kauan, siitä katoaa happi ja teestä tulee kitkerää ja sameaa. Jos vesi ei ole kiehahtanut, teen aromit eivät irtoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Täydellinen kuppi teetä takaa onnistuneen teehetken


 

Pussiteetä kuppiin
Image1.gif
Täydellinen kuppi teetä on monien pienten, mutta tärkeiden asioiden summa. Käyttäessäsi pussiteetä laita teepussi kuppiin ja kaada juuri kiehahtanut vesi päälle. Hauduta 2-3 minuuttia. Yhdestä teepussista riittää makua ja aromeja yhteen kupilliseen teetä. Voit myös lämmittää kupin etukäteen kuumalla vedellä. Kaada tällöin kuuma vesi pois ennen teen valmistamista. Teen aromit säilyvät parhaiten, jos kuppi peitetään haudutuksen ajaksi.

 

Pussiteetä kannuun
Image1.gif
Lämmitä teekannu kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja laita teepussit kannuun. Laita yksi teepussi kuppia kohden ja yksi kannulle. Kaada juuri kiehahtanut vesi kannuun ja hauduta 2-3 minuuttia.

 

Irtoteetä kuppiin
Image1.gif
Laita teesiivilään teelusikallinen teetä ja kaada päälle juuri kiehahtanut vesi. Hauduta 4-6 minuuttia. Yhden teelusikallisen aromit riittävät yhteen kupilliseen teetä. Vaihda siivilään uusi tee, jos valmistat toisen kupillisen.

 

Irtoteetä kannuun
Image1.gif
Lämmitä teekannu kuumalla vedellä. Kaada vesi pois ja laita irtotee kannuun. Mittaa yksi teelusikallinen teetä jokaista kuppia kohden ja yksi vielä kannulle. Kaada juuri kiehahtanut vesi päälle. Hauduta teetä 4-6 minuuttia kannen ja mieluummin vielä teemyssyn alla.

 

Irtoteetä teenkeittimessä
Image1.gif
Hyvää teetä valmistuu myös erityisesti teenkeittoon tarkoitetuissa vedenkeittimissä. Noudata keittimen ohjeita veden kiehauttamisessa ja yllä olevia ohjeita teejuoman valmistamisessa, haudutatpa teetä sitten kupissa tai kannussa, irto- tai pussiteestä. Tavallisessa kahvinkeittimessä suodattamalla ei valmistu hyvää teetä, koska siinä tee ei ehdi hautua riittävän kauan.

Täydellinen hetki


Image1.gif
Täydellinen teehetki syntyy monista pienistä asioista. Tee rauhoittaa ja lämmittää tai virkistää antaen energiaa. Tee maistuu kovan kuntoilun ja ahkeran työnteon jälkeen, ja se antaa myös nautintoa niin yksinäiseen lukuhetkeen kuin hyvässä seurassa viihtymiseen. Jokainen teen mausta nauttiva luo omanlaisen täydellisen teehetkensä.

 

Urheilullisen pakkaspäivän täydellinen lopetus
Image1.gif

Täydellinen teehetki saavutetaan kuulaana pakkaspäivänä reippaan ulkoilun jälkeen, kun käsien välissä höyryää kuppi maukasta teetä. Talviurheilun parissa vietetyn päivän jälkeen on ihanaa kääriytyä huopaan ja antaa teen lämpimän tunteen rentouttaa urheilusta väsyneitä lihaksia.
Image1.gif
Lipton suosittelee ulkoilun jälkeiseen rentoutukseen: Lipton Red Tea

 

Lounastauolla nautitaan elämästä
Image1.gif

Täydellinen teehetki kuuluu myös jokapäiväiseen elämään. Kiireellisen työpäivän keskeyttää lounastauko, jonka kruunaa virkistävä teekupillinen ja työtovereiden piristävä seura. Tauko antaa mahdollisuuden kerätä voimia loppupäivää varten sekä nauttia hyvästä ruoasta ja teen aromikkaasta mausta.
Image1.gif
Lipton suosittelee virkistäviin lounashetkiin: Lipton Tchaé Mint

 

Elokuvanautinto huipussaan
Image1.gif

Täydellisen teehetken voi kokea myös omalla sohvallaan. Lempielokuvasta nauttimisen tekee täydelliseksi iso pannullinen aromaattista teetä, herkulliset voileivät, oman sohvan pehmeys ja rauhallinen ympäristö.
Image1.gif
Lipton suosittelee täydelliseen elokuvanautintoon: Lipton Russian Earl Grey

 

Aurinkoisen päivän aloitus
Image1.gif

Varhaisina aamun hetkinä kaipaa auringon lämmittävää energiaa antamaan voimaa päivään. Tee herättää lempeästi mielen ja kehon sekä auttaa vastaanottamaan uuden päivän täydellisen virkistyneenä.
Image1.gif
Lipton suosittelee varhaisiin aamun hetkiin: Lipton Citrus Fruit

 

Rentouttaviin koti-iltoihin
Image1.gif

Arkipäivän koti-iltoina nautitaan kodin lämmöstä ja turvasta. Teen lämmittävä voima auttaa rentoutumaan kiireisen työ- tai koulupäivän jälkeen ja nauttimaan arjen pienistä hetkistä.
Image1.gif
Lipton suosittelee arjen pieniin hetkiin: Lipton Kamomilla -yrttitee

Teetapoja maailmalta


Image1.gif
Teestä on aikojen kuluessa tullut osa monia kulttuureja. Eri kansallisuuksien erilaiset teetavat ovat muokkaantuneet aikojen kuluessa persoonallisten kulttuurien ilmentäjiksi. Nykypäivänä tee kuuluukin tunnelman luojana moniin elämän tilanteisiin eri puolilla maailmaa. Maailman moninaiset teetavat kertovat tarinoita eri kulttuureissa elävien ihmisten jokapäiväisestä elämästä.

Teereseptejä


Image1.gif
Tee on herkullinen juoma sellaisenaan, mutta myös monipuolinen raaka-aine erilaisten juomasekoitusten valmistuksessa. Tee muuntuu moneksi erilaisten mausteiden, hedelmien ja marjojen maustamana. Siitä on helppo valmistaa juhlavia cocktaileja tai mausteisia juomasekoituksia arjen herkutteluhetkiin. Valmista maistuvia teejuomia Lipton teen reseptien mukaan, tai käytä omaa mielikuvitustasi ja hyödynnä teen aromikkaat maut herkullisten juomien valmistuksessa.

 

Tee au lait
Image1.gif
gluteeniton
(4 annosta)
Valmistusaika: alle 30 min
Vaikeusaste: helppo

5 dl vettä
8 ps Lipton Yellow Label –teetä
2 kpl kanelitankoa
5 dl maitoa
2 rkl sokeria
0,25 tl muskottipähkinää

Kiehauta vesi ja lisää teepussit ja kanelitangot. Hauduta noin 5 minuuttia. Teen hautuessa sekoita maito, sokeri ja muskotti kattilassa ja kiehauta. Sekoita silloin tällöin. Ota teepussit ja kanelitangot pois ja yhdistä tee ja kuuma maito. Tarjoa tee au lait laseista. Nauti kuumana.

 

Mausteinen tee
Image1.gif
laktoositon, gluteeniton
(4 annosta)
Valmistusaika: alle 30 min
Vaikeusaste: helppo

1l Vettä
2 kpl kanelitankoa
0,5 tl kardemummaa
0,25 rkl kokonaista neilikkaa
5 ps Lipton Persian Earl Grey –teetä
1 kpl omenaa
4 rkl hunajaa

Mittaa vesi ja mausteet kattilaan. Keitä kannen alla 10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä, lisää teepussit ja hauduta 3 minuuttia. Kuutioi omena ja laita juomalasien pohjalle. Siivilöi tee ja sekoita joukkoon hunaja. Kaada juoma laseihin ja tarjoa kuumana.

 

Talvi-illan tuoksuva tee
Image1.gif
laktoositon, gluteeniton
(4 annosta)
Valmistusaika: alle 30 min
Vaikeusaste: tosi helppo

7 dl vettä
0,25 dl sokeria
1 kpl vaniljatankoa
3 ps Lipton Sun Tea Omenaa

Keitä vettä, sokeria ja vaniljatankoa viisi minuuttia. Ota kattila liedeltä ja hauduta teetä liemessä kolme minuuttia. Poista vaniljatanko ja tarjoa juoma heti. Vaniljatangon voit korvata maustamalla teejuoman teelusikallisella vaniljasokeria. Tällöin teejuoma kuitenkin samenee hieman.

 

Omenainen joulutee
Image1.gif
laktoositon, gluteeniton
(6 annosta)
Valmistusaika: alle 30 min
Vaikeusaste: helppo

7,5 dl vettä
2,5 dl omenamehua
4 ps Lipton Ceylon Garden –teetä
0,5 dl sokeria
1 kpl omenaa

Mittaa vesi ja omenamehu kattilaan. Kiehauta. Lisää teepussit ja hauduta 5 minuuttia. Lisää sokeri. Laita omenakuutioita kuppien pohjalle ja kaada tee päälle. Voit käyttää myös päärynäkuutioita. Tarjoa omenainen joulutee höyryävän kuumana alkudrinkkinä.

Taito nautintojen takana


Image1.gif
Laaduntakeena pitkä perinne ja vankka ammattitaito

Image1.gif
Lipton haluaa tarjota täyteläisen aromaattisia ja tuoreita teenautintoja. Se panostaakin teenvalmistuksessaan ammattitaitoon, asiantuntemukseen ja korkeaan laatuun. Laaduntakeena Liptonilla on käytössään vain kaikkein parhaimmat raaka-aineet ja ammattitaitoinen teenvalmistusprosessi. Teepensaasta poimitaan noin kahden viikon välein vain kaksi ylintä lehteä ja tuore nuppu. Näin varmistetaan teen tuoreus ja saadaan hyödynnettyä nuoren teelehden parhaat ominaisuudet.

Liptonilla on vankka kokemus ja pitkä perinne korkealuokkaisten teetuotteiden valmistamisessa. Sillä on käytössään yli 10 000 hehtaaria teeviljelmiä ympäri maailmaa. Viljelmillään Lipton tuottaa 70 000 tonnia valmista, tasaisen laadukasta teetä, josta saadaan jopa 36 miljardia yksittäistä teepussia.

Teen maistaminen on vaativa taitolaji ja tärkeä valmistusprosessin vaihe. Ei ole olemassa kahta täysin saman makuista teelaatua edes samalta viljelmältä, sillä teen makuun vaikuttavat maaperän lisäksi sää- ja ilmasto-olosuhteet. Valmiin teen valmistukseen tarvitaan useiden eri teelaatujen yhteensovittamista ja maistamista. Liptonin koulutetut teenmaistajat maistavat jopa 10 000 eri teelaatua viikossa. Teen maistaminen vaatiikin ammattitaitoa, jossa tärkeimpinä työkaluina ovat haju- ja makuaisti.

Tasalaatuisuutta ja teen ominaisuuksien yhdenmukaisuutta tavoitellaan eri teelaatujen sekoittamisella eli blendauksella, josta Liptonilla on pitkät perinteet. Teen vakio-ominaisuuksien ylläpitäminen on tärkeää, siksi yksi valmis teesekoitus saattaa sisältää jopa yli kahtakymmentä eri teelaatua. Ammattitaitoisen blendauksen tuloksena syntyy korkealaatuisia teesekoituksia.

Teellä on myönteisiä terveysvaikutuksia

Rentouttava hetki ja kupillinen teetä voivat auttaa stressiin.

Erityisesti Japanissa on tutkittu tarkkaan teen vaikutuksia terveyteen, ja tutkimukset ovat osoittaneet teen positiivisen vaikutuksen ihmisen terveyteen. Runsaasti antioksidantteja sisältävät teet estävät solujen vanhenemista ja rappeutumista. Teellä on lisäksi sanottu olevan mm. syöpää ehkäiseviä ja ruoansulatusta edistäviä vaikutuksia.

Koko ajan ilmenee uusia todisteita siitä, että antioksidanteilla on sairauksia vastustavia ominaisuuksia. Antioksidanteista voi olla apua syöpä-, sydän-, halvaus-, nivelreuma-, harmaakaihi- ja Alzheimer tautien torjumisessa.

Teellä on lämmittävä, rauhoittava ja virkistävä vaikutus. Sisäinen rauha ja harmonia auttavat sietämään elämän kiristyviä vaatimuksia ja stressiä. Silloin on hyvä hiljentää vauhtia ja hoitaa itseään sekä fyysisesti että henkisesti. Rentouttava hetki ja ihanainen kupillinen teetä voivat auttaa.

Teen ystäviä ovat mm. Pirkko Arstila, Paavo Lipponen, Reino Paasilinna, Erkki Liikanen ja Pekka Nihtinen.